Preventie van stress: een rustig en gezond brein

Een kalm en rustig brein staat tegenover een onrustig stressbrein. Verschillende theorieën beschrijven wat we nodig hebben om zoveel mogelijk in een rustig brein en lichaam te vertoeven. Als je preventief wil werken rond een rustig brein, kunnen volgende kaders helpend zijn. de zelfdeterminatietheorie, circle of courage en geluksdriehoek.

De zelfdeterminatietheorie

De zelfdeterminatietheorie onderscheidt drie fundamentele psychologische basisbehoeftes om een rustig brein te onderhouden.

Deze basisbehoeftes zijn autonomie (ik wil ruimte hebben), betrokkenheid (ik wil me verbonden voelen) en competentie (ik wil verder komen, kijk wat ik kan). Vul deze basisbehoeftes in en werk aan een rustig brein.

The Circle of Courage

Dit waardenkader gaat ervan uit dat een kind of een jongere zich maar emotioneel in evenwicht voelt wanneer vier universele noden beantwoord worden: erbij horen (belonging), iets kunnen (mastery), iets voor een ander kunnen doen (generosity), eigen keuzes kunnen maken (independency).

Geluksdriehoek

De voedingsdriehoek spoort mensen aan om gezond en evenwichtig te eten en de bewegingsdriehoek moedigt mensen aan om meer te bewegen. Omdat een lichaam nog gezonder is als de geest gezond is, ontwikkelde Gezond Leven de geluksdriehoek.

De geluksdriehoek bestaat uit drie bouwblokken van geluk:

  1. Jezelf kunnen zijn betekent je plek vinden, het gevoel hebben dat je zaken onder controle hebt, dat je zelf keuzes en beslissingen kan maken: wat vind je belangrijk is het leven? Waar ben je trots op? Wat wil je nog bereiken?
  2. Goed omringd zijn betekent: iemand hebben waar je steun bij vindt, iets kunnen beteken voor anderen, iets hebben waar je dankbaar voor bent.
  3. Je goed voelen nodigt je uit om negatieve gedachten los te laten, niet te streng zijn voor jezelf en te weten waar je energie van krijgt. Soms ben je uit balans en dat is oké.

Zet in op de drie bouwblokken van de geluksdriehoek en werk preventief aan een rustig brein.

Ontdek de werking van het stressbrein