Koken en bakken  

Koken en bakken geeft je de kans om je hoofd leeg te maken en te genieten van het proces.

Koken of bakken is een leuke manier om met je handen bezig te zijn. Neem de tijd om te koken en probeer om met niets anders bezig te zijn. Zet wat muziek aan die je positieve energie geeft zodat het echt een moment van ontspanning wordt.

Koken of bakken geeft je de kans om je hoofd leeg te maken en te genieten. Tijdens een kooksessie besef je: ik ben hier, dit is nu. Het is een lesje in Mindfulness. Je focust op ingrediënten en concentreert je op de handelingen om de maaltijd klaar te maken. Tijdens het snijden maak je constant dezelfde bewegingen en hoor je geluiden, dat zorgt voor een rustgevend gevoel. Deeg kneden voor koekjes of pizza geeft een aangenaam sensorisch gevoel in je handen. 

Trek een kookboek uit de kast of zoek online een lekker recept op. Wij geven hieronder al graag enkele tips:

  • Op de website van Dagelijkse Kost vind je de recepten van  TV-kok Jeroen Meus.
  • Nigella Lawson zegt: “It’s about the process of cooking itself – showing how it can provide pleasure and calm in an ever more stressful world.” Het is dus zeker de moeite waard om haar recepten eens te bekijken, bijvoorbeeld via haar YouTube kanaal. Ook Nederlandstalige recepten zijn gemakkelijk terug te vinden, online of in één van haar vele kookboeken. Haar recept voor chocoladekoekjes is zeker en vast een aanrader!
  • Gyoza vouwen is een recept waarbij je dezelfde handeling vaak moet herhalen. Als je dit bewust en met de nodige aandacht doet, kan dit voor een perfect zen-moment in de keuken zorgen.
  • De kookvideo’s van Peaceful Cuisine bevatten niet alleen leuke recepten, maar zijn  ook op en top ontspannend om te bekijken. Ze moedigen je aan om te koken met al je zintuigen en aandacht te geven aan wat je doet, ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft. We hebben hierboven alvast één van hun video's toegevoegd.
Maak een rustplan. Voeg deze rustgever toe aan jouw rustplan.
  • + 30_minuten
  • creatief
  • jongeren
  • volwassenen
Materiaal:

Ingrediënten en benodigdheden zijn afhankelijk van het recept dat je kiest.

Bronnen:

Van Batenburg, Nancy (2017). Waarom koken in stilte soms goed voor je is. Geraadpleegd op https://www.culy.nl/inspiratie/waarom-koken-in-stilte-soms-goed-voor-je-is/