Activiteitenwandeling  

Wandelen saai? Niet met deze leuke doe-ideeën!

Een wandeling is een goede manier om even tot rust te komen en je hoofd leeg te maken. Bovendien geeft bewegen in de buitenlucht je brein een opkikker: het zorgt voor een beter humeur, je wordt er creatiever van en kunt er 's avonds beter door slapen. 

Maar wees eerlijk, wandelen is soms best saai… Daarom deze tips om het elke keer weer een beetje anders en leuk te maken!

 

1. Het eierdoosje

Neem een leeg eierdoosje en teken of plak op de bovenkant allerlei dingen die je in de natuur kan vinden: kastanjes, herfstblaadjes, dennennaalden, mooie stenen ... Trek vervolgens het bos in en zet je speurneus op: wie heeft als eerste al zijn schatten gevonden?  

Als je geen tijd of zin hebt om een eigen opdrachtenkaart te maken, kan je snel en gemakkelijk de opdrachtenkaart van Klasse uitprinten.

 

2. Wandelbingo

Via de website Wandelbingo.be kan je snel en gemakkelijk je eigen unieke Wandelbingo kaart maken of een vooraf samengestelde kaart downloaden met bijv. verkeersborden of allemaal dingen die met de lente te maken hebben.

Hoe werkt het? Iedereen heeft een bingokaart. Tijdens het wandelen kijk je goed rond en doorstreep je wat je gevonden hebt. Als je alle prenten doorstreept hebt, roep je “BINGO!”. De eerste met een volledig doorgestreepte kaart is de winnaar. 

 

3. Tochttechnieken

Een wandeling is extra spannend als je niet weet waar je gaat eindigen. Laat jullie route dus eens bepalen door het lot: 

  • Gooi een dobbelsteen op elk kruispunt. Het aantal ogen bepaalt welke weg je inslaat: je telt het aantal straten met de wijzers van de klok mee.
  • Draai met je ogen dicht tien rondjes en wijs een richting aan.
  • Wandel zo lang mogelijk rechtdoor.
  • Ga naar Google Maps, of neem een echte kaart van jouw buurt. Teken een vlinder aan de hand van het stratenplan. Dit is meteen jouw route! Heb je de smaak te pakken? Probeer ook eens jouw lievelingsdier te wandelen (een poes? een olifant?).
  • Er zijn 26 letters in het alfabet. Ga op zoek naar straatnamen in de buurt waar bij de eerste letter (of tweede of derde…) het alfabet vormt. Tot je alle letters hebt.

 

4. Regenboogwandeling 

Het principe van een regenboogwandeling is simpel: verzamel onderweg iets van elke kleur in de regenboog, of ga ermee op de foto. Om het extra spannend te maken kan je er ook een wedstrijdje van maken: wie als eerste een regenboog kan maken wint, en je mag geen voorwerp gebruiken dat iemand anders al gespot heeft. 

 

Maak een rustplan. Voeg deze rustgever toe aan jouw rustplan.
  • variabel
  • bewegen
  • buiten2
  • kinderen
Materiaal:
Links & downloads:
Bronnen:

UiTinVlaanderen (2021), 5x creatief wandelen met kinderen. Geraadpleegd op https://www.uitinvlaanderen.be/tip/5x-creatief-wandelen-met-kinderen

Iedereen Verdient Vakantie en VRIJUIT (Z.D.), Tochttechnieken. Geraadpleegd op https://iedereenverdientvakantie.be/nl/tochttechnieken