Activiteitenwandeling  

Wandelen saai? Niet met deze leuke doe-ideeën!

Met een wandeling kom je tot rust en maak je jouw hoofd leeg. Bewegen in de buitenlucht geeft je brein een opkikker: het zorgt voor een beter humeur, meer creativiteit en een goede slaap. 

Maar wees eerlijk, wandelen is soms best saai… Daarom deze tips om het elke keer weer een beetje anders en leuk te maken!

 

1. Het eierdoosje

Neem een leeg eierdoosje en teken of plak op de bovenkant allerlei dingen die je in de natuur kan vinden: kastanjes, herfstblaadjes, dennennaalden, mooie stenen ... Trek vervolgens het bos in en zet je speurneus op: wie heeft als eerste al zijn schatten gevonden?  

Geen tijd of zin om een eigen opdrachtenkaart te maken? Print snel de opdrachtenkaart van Klasse.

 

2. Wandelbingo

Maak met Wandelbingo.be je unieke Wandelbingo kaart maken of download een vooraf samengestelde kaart met bijv. verkeersborden of allemaal dingen over de lente.

Hoe werkt het? Iedereen heeft een bingokaart. Tijdens het wandelen kijk je goed rond en doorstreep je wat je gevonden hebt. Als je alle prenten doorstreept hebt, roep je “BINGO!”. De eerste met een volledig doorgestreepte kaart is de winnaar. 

 

3. Tochttechnieken

Een wandeling is extra spannend als je niet weet waar je eindigt. Laat je route eens bepalen door het lot: 

  • Gooi een dobbelsteen op elk kruispunt. Het aantal ogen bepaalt welke weg je inslaat: je telt het aantal straten met de wijzers van de klok mee.
  • Draai met je ogen dicht tien rondjes en wijs een richting aan.
  • Wandel zo lang mogelijk rechtdoor.
  • Ga naar Google Maps, of neem een echte kaart van jouw buurt. Teken een vlinder aan de hand van het stratenplan. Dit is meteen jouw route! Heb je de smaak te pakken? Probeer ook eens jouw lievelingsdier te wandelen (een poes? een olifant?).
  • Er zijn 26 letters in het alfabet. Ga op zoek naar straatnamen in de buurt waar bij de eerste letter (of tweede of derde…) het alfabet vormt. Doe dit tot je alle letters hebt.

 

4. Regenboogwandeling 

Het principe van een regenboogwandeling is simpel: verzamel onderweg iets van elke kleur in de regenboog, of ga ermee op de foto. Met een wedstrijdje maak je het extra spannend: wie als eerste een regenboog maakt, wint. Je mag geen voorwerp gebruiken dat iemand anders al zag.

 

Maak een rustplan. Voeg deze rustgever toe aan jouw rustplan.
  • variabel
  • bewegen
  • buiten2
  • kinderen
Materiaal:
Links & downloads:
Bronnen:

UiTinVlaanderen (2021), 5x creatief wandelen met kinderen. Geraadpleegd op https://www.uitinvlaanderen.be/tip/5x-creatief-wandelen-met-kinderen

Iedereen Verdient Vakantie en VRIJUIT (Z.D.), Tochttechnieken. Geraadpleegd op https://iedereenverdientvakantie.be/nl/tochttechnieken