Emotionele remediëring aan de hand van gevoelsplekken  

Gevoelens en gedachten moeten niet worden opgekropt maar mogen worden geuit op een specifiek daarvoor bedoelde veilige plek.

Deze methodiek werd ontwikkeld binnen een preventieproject van De Bleekweide, een therapeutisch centrum voor kinderen en jongeren in Gent. Zij hebben de expertise op vlak van emotionele remediëring (ER) en hielpen mee aan de uitwerking ervan in diverse Vlaamse scholen, op speelplaatsen, in instellingen en zelfs in stadswijken.

 

De ER-methode zorgt ervoor dat elk kind, elke jongere kan leren om een opgekropte, ontaarde emotie om te zetten in een constructieve taal ter preventie van moeilijk gedrag, agressie en woede uitbarstingen waardoor het emotioneel welbevinden en de draagkracht van kinderen en jongeren vergroot. Het is een ervaringsgerichte non-verbale methode die emoties erkenning geeft en de toestemming geeft om ze te veruiterlijken op een veilige plek. Deze veruiterlijking kan op tastbare afgebakende ‘gevoelsplekken’. 

Op die gevoelsplekken kunnen verschillende gevoelens geuit worden zoals boosheid, angst of verdriet. In het bijgevoegd filmpje wordt de gevoelsplekken omschreven als ‘de boze hoek’ en ‘verdrietige plek’. De jongen in het filmpje kan zijn boosheid op de gevoelsplek kwijt door op een boksbal te slaan, maar er kan bijvoorbeeld ook een schrijfmuur staan om je gevoelens en gedachten van je af te kunnen schrijven.

 

Dit preventieproject werd ook wetenschappelijk onderzocht aan de faculteit Psychologische en Pedagogische Wetenschappen van de UGent, Vakgroep Orthopedagogiek (zie bijlage).

Maak een rustplan. Voeg deze rustgever toe aan jouw rustplan.
  • 5-15 minuten
  • 6-12 jaar
  • 12-18 jaar
  • geen materiaal nodig
  • gerichte expertise nodig
Materiaal:

Gevoelsplekken worden volgens een 12-stappenplan geïnstalleerd en opgevolgd door een ER-coach. Dit is cruciaal voor hun effectieve werking. Wil je binnen jouw organisatie dus aan de slag met deze methodiek, doe dan een aanvraag voor begeleiding bij De Bleekweide.

Bronnen:

Fiche nagelezen door Lut Celie, coördinator van therapiecentrum De Bleekwijde en bezielster van de gevoelsplekken.

Celie, L. (z.d.). Waarom Emotionele Remediëring (ER) adhv het bouwen van gevoelsplekken zoveel zorg nodig heeft!

De Bleekweide. (z.d.). ER gevoelsplekken. Geraadpleegd op http://websitestart.nu/NEW/er-gevoelsplekken/