Snoezelbox
De snoezelbox is een plek om tot rust te komen, te ontprikkelen, te genieten en veel meer. De box is zo gemaakt dat de prikkels buiten blijven en er telkens maar één prikkel aan bod komt in de vorm van snoezelmateriaal per zintuig. Het snoezelmateriaal ontdekken en ermee spelen draagt bij tot het vinden van rust.
Hoe ziet het eruit? Een snoezelbox is een houten constructie die je op 5 minuten tijd in en uit elkaar kan halen. Opgezet is de box 1m20 in een vierkant. Uit elkaar is de box 60 cm breed en 1m20 hoog.
De snoezelbox is helemaal donker binnenin, er komen weinig geluiden naar binnen en de box heeft een natuurlijke houtgeur. De box zorgt er dus voor dat alle prikkels buiten blijven. Zo kunnen kinderen perfect ontprikkelen en tot rust komen. Om het snoezelen gezellig en aangenaam te maken liggen er matrassen en kussens in. Deze zijn in geen te felle kleuren of verschillende vormen en materialen. Anders zijn dit te veel prikkels.
Hoe te gebruiken? Om te beginnen zijn er altijd een aantal basismaterialen aanwezig, die ook altijd aanwezig blijven. Dit zijn de kussens, matrassen en een sfeerlichtje (dat enkel sfeerlicht geef en dus geen andere functie heeft zoals muziek). Daarnaast kan je bij het gebruik steeds snoezelmateriaal toevoegen. De materialen in de box zijn altijd gelinkt aan 1 zintuig: kijken, voelen, ruiken en horen. Proeven gebruiken we niet in de box. Als deze snoezelmaterialen er uit zijn, kunnen er andere materialen in de box. Deze materialen kunnen regelmatig verwisseld worden. Naast het sfeerlichtje mogen er ongeveer 3 andere materialen aanwezig zijn om te ontdekken. Je veranderd best pas na 2 à 3 dagen het zintuig en de materialen.
Het materiaal is altijd gelinkt aan de leeftijd, de interesses en de noden van het kind. Kinderen kunnen perfect zelfstandig de materialen ontdekken en er is amper of zelfs geen uitleg nodig. Wel stel je best afspraken op rond de box, zoals: we zijn stil of fluisteren, we zitten of liggen, we spelen samen, we doen onze schoenen uit en maken niets stuk. Handig om even aan te halen voor de kinderen in de box gaan. Deze kan je ook boven de ingang van de box hangen.
Alleen of met begeleider? Dat kan beiden. In de snoezelbox kan een kind alleen er in, met andere kinderen of met een begeleider zoals ouder, leerkracht, verzorger, … Bovenaan is er een kijkgat voorzien zodat je als ouder of begeleider kan kijken wat er in de box gebeurd zonder de deur open te doen en het spel en de rust te verstoren. Indien er een begeleider bij is dient deze vooral op de achtergrond te blijven en het kind zelf te laten exploreren.
Het snoezelen dat hierboven werd beschreven, is ‘zintuigelijk snoezelen’. Als begeleiding kan je ook meer focussen op het sociaal-emotionele door te werken met verhalen, mindfulness, meditatie, affirmaties, …
Waar draagt de snoezelbox in bij?
- Aanbieden van een veilige omgeving
- Tot rust komen
- Ontdekken en ontwikkelen
- Een betere concentratie en welbevinden
- Prikkelverwerking
- Beter slapen
- …
- +15 minuten
- -6 jaar
- 6-12 jaar
- bijkomend materiaal nodig
- geen expertise nodig
Materiaal:
Als basis heb je steeds de snoezelbox nodig met matrassen, kussens en een sfeerlichtje. Afspraken zijn ook een must. Daarnaast heb je nog ander snoezelmateriaal nodig, aangepast aan de zintuigen, leeftijd, noden en interesses.
Bronnen:
Snoe-zen. (2019). Snoezelbox. Geraadpleegd op https://snoe-zen.be/