Snoezelen  

Een ontspannende activiteit die de zintuigen stimuleert en activeert

Snoezelen is ontspannen in een ruimte waarin voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden de zintuigen aangenaam prikkelen. Aanwezig in een snoezelruimte kunnen bijvoorbeeld zijn: een ballenbad, aquarium, hangmat, sfeerlichtjes, tent, warmwaterbed, spiegel, muziek, … Deze prettige zintuiglijke ervaringen worden aangeboden in een veilige, warme en rustige omgeving. Snoezelen biedt een ingang om via aangename zintuiglijke prikkels contact te maken met de belevingswereld van jong en oud. Dit heeft een positief effect op hun stemming en gedrag waardoor het bijdraagt aan hun kwaliteit van leven.

Snoezelen heeft twee belangrijke doelen: activeren en relaxen. ‘Snoezelen’ is namelijk een samentrekking van de woorden ‘snuffelen’ en ‘doezelen’. Snoezelen is het actief opdoen van zintuigelijke ervaringen (voelen, horen, kijken, ruiken), doezelen is het soezen of ontspannen
 

Een variant op de ‘gewone’ snoezelruimte is de watersnoezel met een whirlpoolbad en infraroodsauna. 

Snoezelaars zijn veelal kinderen, jongeren en volwassenen met autisme, of een (meervoudige) verstandelijke beperking of dementerenden. Een effectieve snoezelsessie gebeurt onder de juiste begeleiding.

Maak een rustplan. Voeg deze rustgever toe aan jouw rustplan.
  • +30 minuten
  • -6 jaar
  • 6-12 jaar
  • 12-18 jaar
  • +18 jaar
  • bijkomend materiaal nodig
  • geen expertise nodig
Materiaal:

Veel voorzieningen voor personen met een handicap beschikken reeds over een eigen snoezelruimte. Daarnaast zijn er in Vlaanderen ook heel wat mogelijkheden om op verplaatsing een snoezel te reserveren. In bijlage kan een overzicht worden teruggevonden van alle te reserveren snoezelruimtes in Vlaanderen. 

Wil je toch graag zelf een snoezelruimte maken? Klik dan zeker eens op de bijgevoegde link en bijlage voor inspiratie. 

Bronnen:

Balanske. (z.d.). Snoezelen. In Het Balanske. Geraadpleegd op https://www.balanske.be/aanbod/snoezelen

Huis van het kind. (28 juni 2019). Snoezelruimte. In Huis van het kind
Geraadpleegd op https://www.huisvanhetkindleuven.be/nl/snoezelruimte

Stichting de snoezelbus. (2012). Wat is snoezelen? In De snoezelbus. Geraadpleegd op http://www.stichtingdesnoezelbus.nl/wat-is-snoezelen

Bostoen, W., Decrock, K., Gijselinck, J., Goffin, I., Lefebvre, L., Swaenepoel, F., Tolpe, K. & Vandenberghe, A. (2018).
Het ontwerpen van een mobiele snoezelruimte: ’t Spetterke.  - zie bijlage